← Explore all topics

Can Your HOA Require Approval for Permanent Holiday Lights?

Illustrative permanent holiday lights mounted beneath the eaves of a Florida home.

Yes, an HOA may require approval for a permanent exterior lighting installation when its governing documents validly authorize that review. Florida’s protection for holiday lights left up past a deadline does not automatically approve every permanent lighting system or every way it operates.

The practical distinction is between installing equipment on the home and using that equipment as a seasonal display. Those questions can overlap, but they are not identical.

What the holiday-light provision actually says

Section 720.305(7)(b) limits a Chapter 720 HOA’s ability to fine or suspend someone for leaving holiday decorations or lights on a structure or improvement beyond the governing documents’ deadline. The decorations or lights must remain up for more than one week after the association gives written notice of the violation before that protection ends.

This is a meaningful safeguard against an immediate penalty for a late seasonal display. It is not wording that grants unlimited installation rights, eliminates architectural review, or guarantees permission for flashing lights every night.

The ordinary notice, hearing, committee, and cure requirements for a fine still matter. A board should not treat expiration of that one-week period as permission to skip the rest of the statutory process.

Permanent equipment can raise architectural questions

Under section 720.3035, architectural control must come from the declaration or authorized published standards. It must be exercised reasonably and equitably. Relevant provisions might address exterior fixtures, attachments, alterations, colors, or lighting.

If an application is denied, the written denial must identify the particular covenant or rule and the aspect of the proposed improvement that does not conform. The association cannot substitute a vague personal dislike for the required explanation.

But the owner also should not assume that a discreet fixture needs no review. Size, mounting track, visible wiring, and placement can matter even when the lights are switched off.

Hidden equipment and visible effects are different facts

Section 720.3045 protects qualifying items that are not visible from the parcel’s frontage, adjacent parcels, adjacent common areas, or a community golf course, subject to general law and local ordinances.

Whether a particular installation meets that test requires an actual look at the equipment and surroundings. And the fact that a mounting track is difficult to see does not resolve every question about light spill, flashing, electrical work, or operating hours. Applicable local requirements need their own check.

Get approval for the installation you intend to use

  1. Ask for the current architectural and holiday-decoration provisions.
  2. Submit photographs or drawings showing fixtures, wiring, color, and placement.
  3. Explain planned brightness, colors, operating hours, and seasonal use.
  4. Ask whether approval covers permanent mounting, operation, or both.
  5. Keep the written decision and any conditions with your property records.

There is no reliable one-sentence answer that every permanent lighting system is either protected or prohibited. The equipment, the governing language, and the specific enforcement action determine which questions need answering.

Florida law checked October 22, 2026. This article concerns Chapter 720 HOAs and provides general education, not individual legal advice about a particular lighting system or notice.

Explore more neighborhood guides →